Oficiální webové stránky Michala Rady

Dagmar Hornychová

Dáša a Míša na plese v Lucerně

Zdravím všechny, kdo jste se odvážili kliknout na odkaz s mým jménem. :-) Pobývám už tady na té planetě  nějakou desítku let a snažím se užívat si života. Není to zase tak těžké, když máte vedle sebe milující osobu, která je vám oporou, dává pozor na to, abyste zdravě rostli a měli se dobře - a přesně to můj Míša dělá. Jelikož spolu s Míšou nejen pracujeme, ale také žijeme, protože se máme moc rádi, naše životy jsou velmi úzce protnuté. :-) Na této stránce bych se s vámi chtěla podělit o svoje/naše radosti. Moc rádi jíme, takže se můžete těšit na rodinné recepty a vůbec se pokusím o netradiční pohled na všelijaké věci kolem nás. Nuže...

Dášenčí novinky

  • Dáša i pro vás kandiduje v Praze

    1.9.2014

    Volební fotografie Dagmar Hornychová
    Dagmar Hornychová

    kandiduje do Zastupitelstva Městské části Praha 2 a zároveň do Zastupitelstva hlavního města Prahy. Jejími prioritami jsou: bezpečnost, sociální politika a státní správa. Má dlouholeté zkušenosti ve veřejné správě na národní i mezinárodní úrovni a je připravena prosazovat volební program ČSSD v Praze.

    …jde také o Váš hlas…

    Volební stránka Dagmar Hornychové na ČSSD Praha 2

  • Ovocný koláč s drobenkou

    5.6.2013

    18052013693-kolac

    Ingredience

    čerstvé, nebo kompotované ovoce (nejlépe švestky nebo meruňky, ale také například borůvky či jahody apod.)

    Na těsto:

    bílý jogurt 2 kelímky
    polohrubá mouka 3 kelímky (plus asi 1 lžíce na vysypání pekáče)
    cukr krupice 1 kelímek
    kypřící prášek do pečiva 1 sáček
    vejce 2ks
    mléko dle potřeby
    šťáva z ovoce (je-li kompotované)
    kousek másla na vymazání pekáče

    Na drobenku:

    polohrubá mouka 8 polévkových lžic
    cukr krupice 2 polévkové lžíce
    vanilkový cukr 1 sáček
    rozehřáté máslo cca 3 plátky

    Příprava

    Ze všeho nejdříve si vyndáme máslo z lednice a odkrojíme z něj po kratší hraně cca 3 plátky, které dáme do samostatné misky a během přípravy těsta jej necháme při pokojové teplotě rozehřát. Zapneme troubu na cca 180 stupňů Celsia. Ve třetím kroku vezmeme zbytek kostky másla a přítlakem s ním vymažeme pekáč, do kterého následně nasypeme trochu polohrubé mouky (asi 1 lžíci) a rovnoměrným třesením ji rozprostřeme po všech stěnách pekáče, aby se nám těsto nepřichytávalo. Přebytečnou mouku vysypeme do odpadu. Do větší mísy dáme jogurt, jeden z prázdných kelímků využijeme jako odměrku. Určené množství ostatních ingrediencí na těsto postupně vložíme do mísy a zalijeme mlékem. Pro lepší chuť a větší vláčnost těsta můžeme přidat ještě trochu šťávy z kompotu, máme-li čerstvé ovoce, do těsta nalijeme místo toho více mléka. Vše důkladně promícháme, když je těsto dostatečně konzistentní a akorát tekuté, nalijeme ho do pekáče. Pokud se těsto nerozlije rovnoměrně, vezmeme vařečku, nebo jiný vhodný nástroj a těsto rozprostřeme ke všem okrajům. Na těsto rozložíme dostatečné množství námi zvoleného ovoce. Pekáč vložíme do předehřáté trouby na zhruba 5 minut, během nichž si připravíme drobenku. Mouku, cukr krupici a vanilkový cukr v určeném množství přidáme do misky s máslem, kterou jsme si připravili na začátku a mačkáme tak dlouho vidličkou, než se vše spojí v krásně sypkou hmotu. Přerušíme pečení, vyndáme pekáč, drobenku nasypeme nahoru na ovoce a necháme dopéct. Celková doba pečení je od 20 do 30 minut, dokud těsto na povrchu nezezlataví. Pokud si nejsme jisti, zda je koláč již hotový, vezmeme dřevěnou špejli a zabodneme ji doprostřed pekáče, pokud je po vytažení suchá, máme hotovo. :-)

  • Kuřecí placičky

    3.3.2013

    Kureci-placicky

    Ingredience (pro 2 osoby)

    kuřecí mleté maso 500g
    cibule    2ks
    strouhanka od oka
    paprika sladká mletá 1 lžíce
    sůl dle chuti
    rostlinný olej na vymazání pánve 1 lžička
    zelenina nebo pečivo jako příloha    

    Příprava

    Mleté maso vyndáme cca 30 minut před zpracováním z lednice, aby nebylo moc studené. Cibule oloupeme, nakrájíme na velmi malé kostičky, vložíme do větší mísy a rovnoměrně osolíme. Poté do mísy přidáme kuřecí mleté maso, asi 1 lžíci sladké mleté papriky, přiměřeně posypeme solí (záleží na tom, zda je již koupené maso solené, pokud ano, nemusíme maso dosolovat vůbec a k celkové chuti postačí sůl, kterou jsme dali na cibuli), rovnoměrně posypeme strouhankou a vše rukama dobře smícháme, dokud nemáme konzistentní těsto, je-li to potřeba, přidáme ještě další strouhanku. Z těsta vytvarujeme 6 přibližně stejně velkých tenkých placiček. Mezitím vymažeme malým množstvím oleje pánev a rozpálíme ji na maximum. Placičky dáme na rozpálenou pánev, po pár vteřinách, když se maso zatáhne je obrátíme a snížíme teplotu. Pečeme na pánvi z každé strany zhruba 5-10 minut. Můžeme podávát s čerstvou nakrájenou osolenou salátovou okurkou, s pečivem, grilovanou nebo v troubě pečenou zeleninou (my jsme zvolili rajčata a papriky).

    Nechte si chutnat! :-)

  • Francouzské brambory 2.0

    14.2.2013

    Francouzské brambory 2.0

    Ingredience (pro 2 osoby)

    kvalitní brambory 1 kg
    větší cibule 4 ks
    Sušická klobása se sýrem 1 balení (300 g)
    bylinková sůl dle chuti
    (mořská sůl ochucená pažitkou, bazalkou, saturejkou apod.)
    rostlinný olej na vymazání zapékačky 1 lžíce

    Příprava

    Malé brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na tenká kolečka (větší brambory ještě předtím rozkrojíme). Cibule oloupeme, rozkrojíme na půl a nakrájíme podélně na plátky a rozdělíme na jednotlivé proužky. Cibuli a brambory dáme do větší plastové mísy, posypeme rovnoměrně solí s bylinkami a ideálně rukama pořádně promícháme. Nyní oloupeme připravené klobásy (doporučuji překrojit na půl a poté udělat na třech místech mělké podélné řezy, slupka jde pak dolů snáz) a nakrájíme je na tenčí kolečka. Doprostřed zapékací mísy kápneme trošku rostlinného oleje (cca 1 lžíci) a rozetřeme ho (nedrolící se!) papírovou utěrkou nebo husím brkem na všechny vnitřní stěny, aby se nám jídlo nepřichytávalo. Nakrájené klobásy smícháme v plastové míse s cibulí a bramborami a obsah mísy rovnoměrně nasypeme do zapékačky. V předehřáté troubě pečeme na 175 stupňů cca 1-1,5 hodiny (hodinu a půl to nikdy nevydržíme, protože brambůrky zákeřně voní :-D).

    Dobrou chuť! :-P

  • Nové kryty na ruce :-)

    12.2.2013

    12022013552 Dvě barvy se spolu snoubí,
    kůže po kůži klouže,
    pět prstíčků dírku hloubí,
    zima na mě nemůže.

    Děkuji Ti můj Drahý, Tvá hodně drahá. :-)

Misa-v-bile-kosili-opreny-o-zidli-v-sede-zmensena

Nabídka

Rychlomyšlenka...

  • Není to ideální, ale vláda by asi důvěru dostat měla...

    5.8.2013

    Kdybych já byl poslancem a měl možnost hlasovat o důvěře Rusnokově vládě, hlasoval bych PRO důvěru. Přestože některé členy vlády (jako je ministr kultury Balvín) nechápu a přemýšlím o jejich zdravém rozumu, se spoustou se znám osobně a věřím jim i jejich cílům. Teď si zkrátka zasloužíme alespoň trochu rozumnou vládu, která začne napravovat to, co způsobyly vlády pravicové a zachání - i v Evropě - co se dá. Více v mém dnešním miničlánku…

  • Starší »

Odkazy

Hledat